tel: 06 20 525 3904 | e-mail: info@spurifutobolt.hu

Az SMR henger funkciója és használata – 1. rész

Gyakran tapasztalhatunk mozgásrendszeri fájdalmat egy kimerítő verseny után, amikor erőnkön felül teljesítettünk, de a tartós helytelen terhelés vagy nem megfelelő futócipő használata is kiválthatja ugyanezt az ingert. A fájdalom egy jelzése a szervezetnek, mely arra utal, hogy valami működése nem tökéletes, így nem szabad megijednünk tőle. Fontos azonban, hogy megtalálnunk az okát és ennek ismeretében megfelelően járjunk el. Természetesen egy sokszorosára dagadt, lüktető, deformálódott végtaggal, vagy instabil, duzzadt ízülettel, illetve elviselhetetlen akut fájdalommal azonnal orvoshoz kell fordulni! A túlerőltetésből és a helytelen terhelésből eredő enyhébb fájdalmakkal sem kell együtt élni, ezek elmulasztására is kiváló módszerek vannak.

Kezdetben fontos, hogy a sajgó végtagot pihentessük, lehetőség szerint polcoljuk fel, jegeljük és használjunk regenerációt segítő krémeket. Ideális esetben 1-2 nap után megszűnik a fájdalom, és visszatérhetünk a futáshoz alacsony intenzitással. Azonban ha egy hét elteltével sem múlnak el a panaszok, célszerű orvoshoz fordulni, mivel komolyabb okok állhatnak a fájdalom hátterében. A mozgásbeszűkülésből, és lágyrészek zsugorodásból eredő fájdalom megszűntetésére eredményesen alkalmazható a napjainkban egyre népszerűbb SMR henger is. Nem árt tudni, hogy hogyan és milyen esetekben használható, illetve milyen fiziológiás folyamatok révén fejti ki a hatását.

A lehengerlő SMR

Bizonyára mindenki hallott már az SMR hengerről. Ez egy kb. 15 cm átmérőjű, általában belülről üreges, kívülről 2-3 cm vastag habszivacs réteggel borított műanyag henger. A habszivacs lehet sima vagy fogazott kialakítású, a henger pedig 30-90 cm hossz között váltakozik. Használata egy kompressziós elven alapuló önmasszázst szolgál. Maga az SMR a Self Myofascial Release rövidítése, ami magyarul az izompólya önmasszázsát, fellazítását jelenti.

Fascia

Az izompólyák, vagy más néven fasciák az izmokat körülvevő kötőszövetes lemezek, melyek a bőr alatti kötőszöveti rétegtől választják el az izmokat. Egyes izmok vagy izomcsoportok számára önálló rekeszeket képeznek. Gyakran összenőnek csontokkal és szalagokkal, melyek így szintén részt vesznek a rekeszek kialakításában az izmok és az inak számára. Sok esetben az izmok egy része is az izompólyáról ered, vagy rajta tapad. Az izompólyák az inak felett többnyire tömöttebb elrendeződésűek, szalagszerű képződményeket alakítanak ki. Az alsóvégtagon rendkívül erősek ezek a fasciarekeszek. Itt a vénás keringés támogatásában is fontos szerepük van az izmoknak, melyek az összehúzódás és ellazulás által a rekeszes tereket szorosabban, majd lazábban töltik ki.

Az alsóvégtag vénás keringése sokaknál okoz panaszokat, mely főként görcsös fájdalomban, kellemetlen lábdagadásban és „ólomlábérzésben” nyilvánul meg. Gyakran egy bizonyos táv megtétele után jelentkezik a fájdalom, ami futóknál kimondottan zavaró. Okai lehetnek genetikusak, de a túlsúly, dohányzás, cukorbetegség, álló munka, dohányzás vagy a mozgásszegény életmód is hozzájárulhat a kialakulásukhoz. Ezek a tényezők kevésbé érintik a rendszeres futókat, viszont a levezetés gyakori elmulasztása szintén okozhatja. A levezetés feladata a nyugalmi keringés visszaállítása. Ennek hiányában szintén felléphet lábdagadás, mivel mozgás hatására az izmok fokozott oxigén és tápanyag igénye miatt megnő az őket ellátó erekben a vér volumene. A megnövekedett volumen az izom erőteljes összehúzódása hatására jut el a szívbe, majd a tüdőbe, hogy ott újra oxigenizálódjon. Ha ez az erőteljes izom összehúzódás hirtelen nagymértékben csökken, akkor megszűnik a visszapumpáló erő. Ha az elszállítandó vér mennyisége marad a korábbi, de a keringés egyszerre csak kisebb mennyiséget tud továbbítani, pangás alakul ki az alsó végtagon.

Funkciózavar

Bármi legyen az alsóvégtagi keringési panasz oka, minden esetben ugyanaz a folyamat játszódik le. Sem a vénák billentyűi, sem a vénák falában lévő simaizmok nem képesek a funkciójukat ellátni, így a keringő vér nem tud a szív felé áramolni, pangás alakul ki. Ez az állapot kezdetben megszüntethető vénás tornával, mely esetében az izmok összehúzódása és elernyedése által úgynevezett „pumpa funkciót” kihasználva nyomást fejtünk ki a vénák falára, mely segíti a pangó vér visszaáramlását. Hasonlóan kell elképzelni a folyamatot, mint amikor egy slagot elszorítunk egy pillanatra. Ekkor a benne áramló víz nyomása megnő az adott ponton a szorítás pillanatában, majd miután elengedtük a csövet, a benne lévő folyadék nagyobb erővel áramlik tovább. Ugyanezt a hatást gyakorolhatjuk a vénás keringésre az SMR henger segítségével is.

Blaubacher Anna, Gyógytornász
(A cikk a Spuri Futómagazin 2016-os számában jelent meg)

SMR hengerek a Spuri Futóbolt webáruházában

A cikk hamarosan folytatódik…..

Országszerte kilenc üzlettel várunk!

A Spuri Futóbolt országszerte már nyolc üzlettel várja a futás szerelmeseit, folyamatosan megújuló termékválasztékkal, magas szakértelemmel és készséges segítségnyújtással!  

hírlevél

Feliratkozom

Spuri Futóbolt