tel: 06 20 525 3904 | e-mail: info@spurifutobolt.hu

Tanácsok futóruha vásárlásához

A futáshoz az első és legfontosabb dolog egyértelműen egy jó futócipő, de a megfelelő technikai futóruházat nagyban hozzájárulhat a komfortérzethez edzés közben. Egy egyszerű pamutpóló magába szívja a nedvességet, átizzadva a testre tapad, a varrások kidörzsölhetik a bőrt. Lassabban szárad, így az edzés végén könnyebben megfázhatunk benne. Ezzel szemben a technikai ruházat előnyei:

A technikai anyagok összetétele és szövése a bőrtől kifelé vezeti a nedvességet, és az anyag felületén szétteríti azt, így a verejték sokkal gyorsabban párolog el, mint egy pamut anyagról, vagy akár a csupasz bőrről.

A téli futóruhák a nedvesség párologtatása mellett úgy vannak kialakítva, hogy a test hőjét magukba zárják, így tartva melegen a futót a legnagyobb hidegben is. Ezzel szemben a nyári öltözetek kifejezetten hűsítik a testet. Létezik már olyan anyag is, amely a test hőjének hatására változtatja a szerkezetét, így alkalmazkodik az aktuális viszonyokhoz. Edzés közben szellőzik, előtte-utána viszont melegen tart.

Egy technikai ruhadarab megfelelő kezelés mellett sok-sok évig használható, nem veszít rugalmasságából és megőrzi funkcióját. A futóruhákat érdemes folyékony (lehetőleg sportruházathoz ajánlott) mosószerrel mosni, illetve mellőzni az öblítő használatát, mert az eltömítheti az anyag szerkezetét.

A futóruhák szabása kényelmes, szabad mozgást biztosít. A varrások úgy vannak elhelyezve, illetve eldolgozva, hogy ne dörzsöljék a bőrt.

A futóruhákon minden apró részlet úgy van kidolgozva, hogy a futók igényeit kiszolgálja. A zsebek általában hátul, középen vannak elhelyezve, ahol – a test tömegközéppontjához a lehető legközelebb – a plusz súly a legkevésbé zavaró. A felsőkön gyakran található egy kis bújtató a fülhallgató vezetékének. A fényvisszaverő felületek segítik a láthatóságot.

Nyáron
A nagy melegben a lehető legfontosabb, hogy megakadályozzuk a test túlzott felhevülését. Mindenképpen vékony, könnyű, lehetőleg UV-szűrős ruházat ajánlott, ami hűti a testet. Viszont nem kell feltétlenül rövid ruházatot választani. Egy hosszú, de kifejezetten hűsítő hatású technikai alsó vagy felső jobban párologtatja a nedvességet, mint a csupasz bőr, valamint a naptól is véd, így összességében jobban járhatunk vele. Napszúrás ellen jól jöhet egy világos színű napellenzős sapka. A csupaszon maradó bőrfelületeken ne feledkezzünk meg a naptej használatáról, illetve gondoskodjunk a bőséges folyadékpótlásról is!

Tavasszal és ősszel
Az átmeneti időszakban jól jöhet egy testhezálló capri nadrág, ami nem túl meleg, de védi a térdízületet a hidegtől. Ilyenkor ajánlott a mellény viselése is, ami a test magját melegen tartja, de szabadabb mozgást tesz lehetővé. Esős-szeles időben jó szolgálatot tehet egy vékony, vízlepergető széldzseki, amit elég egy pólóra vagy aláöltözetre felvenni. A nyári napellenzős sapka esőben is használható, hogy ne folyjon a szemünkbe a víz. Ha pedig hidegebb van, de a téli ruházat sok lenne, sokat emel a hőérzeten, ha sapkát-sálat-kesztyűt viselünk.

Télen
Télen olyan ruhadarabok ajánlottak, amelyek kivezetik a nedvességet, de belső felületük visszaveri a hőt, így melegen tartják a testet. Alsó rétegnek lehetőleg testhezálló aláöltözetet válasszunk. Erre kerüljön nagy hidegben egy vastagabb, melegebb réteg, majd kívülre egy vízlepergető és szélálló dzseki. A teljesen vízálló rétegeket lehetőleg kerüljük, mert ezek kifelé sem engedik a nedvességet, így a saját verejtékünktől leszünk csuromvizesek.
Fontos, hogy védjük a nyaki részt a hidegtől, erre egy csősál tökéletes választás lehet. Ami ráadásul maszkként is használható, így a torkunkat is védi a túlzottan hideg levegő belélegzésétől. A füleket is érdemes eltakarni egy polár anyagú sapkával vagy fejpánttal.
A téli futóruhákon általában sok fényvisszaverő található, de a korai sötétben érdemes plusz fényvisszaverő kiegészítőket (pl. boka-vagy karpánt) viselni.
Összességében törekedjünk arra, hogy minél kevesebb, de jól kiválasztott réteg ruhát viseljünk, és kerüljük a túlöltözést! Ha télen futni indulsz, az a jó, ha az első néhány percben fázol. Hamar átmelegszel majd a mozgás hatására, de így nem lesz később meleged.

A tanácsokat összeállítota

Szűcs Csaba

Üzletvezető / vezető tanácsadó

Szűcs Csaba, a Spuri Futóbolthálózat tulajdonosa, a Váci úti üzlet vezetője. A leggyorsabb magyar maratonista, legjobbját 1993-ban Párizsban futotta, ennél azóta sem tudott magyar futó jobbat teljesíteni ezen a távon.
Legjobb maratoni idő: 2:12:10 (1993)

Országszerte kilenc üzlettel várunk!

A Spuri Futóbolt országszerte már nyolc üzlettel várja a futás szerelmeseit, folyamatosan megújuló termékválasztékkal, magas szakértelemmel és készséges segítségnyújtással!  

hírlevél

Feliratkozom

Spuri Futóbolt