tel: 06 20 525 3904 | e-mail: info@spurifutobolt.hu

Tanácsok futóruha vásárlásához

A futáshoz az első és legfontosabb dolog egyértelműen egy jó futócipő, de a megfelelő technikai futóruházat nagyban hozzájárulhat a komfortérzethez edzés közben. Egy egyszerű pamutpóló magába szívja a nedvességet, átizzadva a testre tapad, a varrások kidörzsölhetik a bőrt. Lassabban szárad, így az edzés végén könnyebben megfázhatunk benne. Ezzel szemben a technikai ruházat előnyei:

A technikai anyagok összetétele és szövése a bőrtől kifelé vezeti a nedvességet, és az anyag felületén szétteríti azt, így a verejték sokkal gyorsabban párolog el, mint egy pamut anyagról, vagy akár a csupasz bőrről.

A téli futóruhák a nedvesség párologtatása mellett úgy vannak kialakítva, hogy a test hőjét magukba zárják, így tartva melegen a futót a legnagyobb hidegben is. Ezzel szemben a nyári öltözetek kifejezetten hűsítik a testet. Létezik már olyan anyag is, amely a test hőjének hatására változtatja a szerkezetét, így alkalmazkodik az aktuális viszonyokhoz. Edzés közben szellőzik, előtte-utána viszont melegen tart.

Egy technikai ruhadarab megfelelő kezelés mellett sok-sok évig használható, nem veszít rugalmasságából és megőrzi funkcióját. A futóruhákat érdemes folyékony (lehetőleg sportruházathoz ajánlott) mosószerrel mosni, illetve mellőzni az öblítő használatát, mert az eltömítheti az anyag szerkezetét.

A futóruhák szabása kényelmes, szabad mozgást biztosít. A varrások úgy vannak elhelyezve, illetve eldolgozva, hogy ne dörzsöljék a bőrt.

A futóruhákon minden apró részlet úgy van kidolgozva, hogy a futók igényeit kiszolgálja. A zsebek általában hátul, középen vannak elhelyezve, ahol – a test tömegközéppontjához a lehető legközelebb – a plusz súly a legkevésbé zavaró. A felsőkön gyakran található egy kis bújtató a fülhallgató vezetékének. A fényvisszaverő felületek segítik a láthatóságot.

Nyáron
A nagy melegben a lehető legfontosabb, hogy megakadályozzuk a test túlzott felhevülését. Mindenképpen vékony, könnyű, lehetőleg UV-szűrős ruházat ajánlott, ami hűti a testet. Viszont nem kell feltétlenül rövid ruházatot választani. Egy hosszú, de kifejezetten hűsítő hatású technikai alsó vagy felső jobban párologtatja a nedvességet, mint a csupasz bőr, valamint a naptól is véd, így összességében jobban járhatunk vele. Napszúrás ellen jól jöhet egy világos színű napellenzős sapka. A csupaszon maradó bőrfelületeken ne feledkezzünk meg a naptej használatáról, illetve gondoskodjunk a bőséges folyadékpótlásról is!

Tavasszal és ősszel
Az átmeneti időszakban jól jöhet egy testhezálló capri nadrág, ami nem túl meleg, de védi a térdízületet a hidegtől. Ilyenkor ajánlott a mellény viselése is, ami a test magját melegen tartja, de szabadabb mozgást tesz lehetővé. Esős-szeles időben jó szolgálatot tehet egy vékony, vízlepergető széldzseki, amit elég egy pólóra vagy aláöltözetre felvenni. A nyári napellenzős sapka esőben is használható, hogy ne folyjon a szemünkbe a víz. Ha pedig hidegebb van, de a téli ruházat sok lenne, sokat emel a hőérzeten, ha sapkát-sálat-kesztyűt viselünk.

Télen
Télen olyan ruhadarabok ajánlottak, amelyek kivezetik a nedvességet, de belső felületük visszaveri a hőt, így melegen tartják a testet. Alsó rétegnek lehetőleg testhezálló aláöltözetet válasszunk. Erre kerüljön nagy hidegben egy vastagabb, melegebb réteg, majd kívülre egy vízlepergető és szélálló dzseki. A teljesen vízálló rétegeket lehetőleg kerüljük, mert ezek kifelé sem engedik a nedvességet, így a saját verejtékünktől leszünk csuromvizesek.
Fontos, hogy védjük a nyaki részt a hidegtől, erre egy csősál tökéletes választás lehet. Ami ráadásul maszkként is használható, így a torkunkat is védi a túlzottan hideg levegő belélegzésétől. A füleket is érdemes eltakarni egy polár anyagú sapkával vagy fejpánttal.
A téli futóruhákon általában sok fényvisszaverő található, de a korai sötétben érdemes plusz fényvisszaverő kiegészítőket (pl. boka-vagy karpánt) viselni.
Összességében törekedjünk arra, hogy minél kevesebb, de jól kiválasztott réteg ruhát viseljünk, és kerüljük a túlöltözést! Ha télen futni indulsz, az a jó, ha az első néhány percben fázol. Hamar átmelegszel majd a mozgás hatására, de így nem lesz később meleged.

A tanácsokat összeállítota

Szűcs Csaba

Üzletvezető / vezető tanácsadó

Szűcs Csaba, a Spuri Futóbolthálózat tulajdonosa, a Váci úti üzlet vezetője. A leggyorsabb magyar maratonista, legjobbját 1993-ban Párizsban futotta, ennél azóta sem tudott magyar futó jobbat teljesíteni ezen a távon.
Legjobb maratoni idő: 2:12:10 (1993)

Országszerte nyolc üzlettel várunk!

  5 star review  Most mit is írhatnék? Profik! Nagyon profik! Van választék és nagyon korrekt és felkészült volt az eladó aki velem foglalkozott. És hát gazdagabb lettem egy élménnyel és egy mizuno cipővel. Az biztos, hogy ide visszatérek és másnak is ajánlani fogom.

  thumb Sándor Vidács
  2020.03.10.

  5 star review  Most voltam először ilyen szakboltba. Pozitív élményem maradt. Nagyon segítőkész,türelmes volt az eladó,sok cipőt próbáltam fel….. Szakszerű tájékoztatást is kaptam. Egyáltalán nem bántam meg hogy elmentem. .. Nagyon vásárló centrikusok…💞 Aki igazi szakboltot keres ajánlom a Spuri boltot!

  thumb Glória Pena
  2021.04.27.

  5 star review  Szakértelem. ” Az árak a földön járnak.. ” :)

  thumb Geza Hegedus
  2020.06.12.

  5 star review  Kedves es segítőkész emberek dolgoznak itt.

  thumb Nóra Petrezselyem
  2020.07.05.

A Spuri Futóbolt országszerte már nyolc üzlettel várja a futás szerelmeseit, folyamatosan megújuló termékválasztékkal, magas szakértelemmel és készséges segítségnyújtással!  

hírlevél

Feliratkozom

Spuri Futóbolt