Futócipők

10 tipp futócipő vásárláshoz

  1. Ha van rá lehetőséged, mindig személyesen vedd meg a futócipődet! Szakértő eladóink minden Spuri Futóboltban segítenek kiválasztani a számodra legmegfelelőbb modellt.
  2. Szánj elég időt a vásárlásra! Egy futócipő kiválasztása általában minimum 30 perces program, ne zárás előtt ess be a boltba, hogy legyen időd alaposan végigpróbálni mindent.
  3. Ha van, hozd magaddal a régi futócipődet! A talp kopása, annak mértéke és szimmetriája sok információt ad nekünk a futóstílusodról, így még pontosabban fel tudjuk mérni az igényeidet.
  4. Hozz magaddal zoknit, lehetőleg azt, amelyikben futni szoktál! Vékonyabb vagy vastagabb zokniban másmilyennek érezhetsz egy-egy cipőt, az az igazi, ha egyből a futózoknidban próbálsz fel mindent.
  5. Kényelmes, sportos ruhában érkezz! A futócipő próbája azt jelenti, hogy futsz a cipőben, de ehhez olyan ruha kell, ami szabad mozgást biztosít. Szűk miniszoknyában, öltönyben, stb. kellemetlenül érezed majd magad.
  6. Próbálj fel minél több cipőt! Ha van is bevált márkád, érdemes mindig nyitottnak lenni másra is. Folyamatosan jönnek új modellek, új anyagok, technológiák, lehet, hogy találsz egy még jobbat, mint az előző.
  7. Fuss a cipőkben! Egy futócipőt mindig úgy próbálj, mintha hosszabb futásra indulnál. Rendesen fűzd és kösd be, és legalább néhány métert fuss benne! Egy cipő máshogy viselkedik, ha csak állsz vagy sétálgatsz benne, ha futásra fogod használni, csak futással tudod rendesen kipróbálni.
  8. Figyelj a méretre! Futáshoz nagyobb cipőre lesz szükséged, mint az utcai cipőid. Vedd fel, kösd be, és fuss benne pár lépést, hogy a lábad el tudjon helyezkedni a lábbeliben. Ha ezután kb. 1 cm hely van a leghosszabb lábujjad és a cipő orra között, akkor jó méretet választottál. Ne az alapján dönts, hogy milyen méret van a dobozra írva, a cipőnek a lábadra kell passzolnia. Ha nem egyforma a két lábfejed, mindig a nagyobbikhoz nézd a méretet. A túl nagy cipő még mindig kisebb probléma, mint a túl kicsi.
  9. Te dönts! Hiába vált be futó ismerősödnek egy modell, lehet, hogy neked teljesen másra lesz szükséged. Nincs olyan, hogy egy futócipő „A Legjobb”, mindenkinek más a tökéletes. Légy nyitott mindenre, és az alapján válassz, hogy neked melyik cipő a legkényelmesebb!
  10. Ne a futócipődön akarj spórolni! A jó futócipők nem olcsók, de a futás még így is a kevésbé drága sportok közé tartozik. Egy igazán jó lábbeliben élmény a futás, és ha a cipő teljes élettartamára lebontod az árát, már nem is olyan sok az az 5-10 forint többletköltség kilométerenként. A lábad meghálálja majd, és így később orvosra sem kell majd költened.