tel: 06 20 525 3904 | e-mail: info@spurifutobolt.hu

Tippek a vásárlásához

Hosszabb távú versenyeken, de akár edzéseken is fontos, hogy folyamatosan gondoskodjunk az energiabevitelről. Futás közben, illetve közvetlenül előtte és utána érdemes kifejezetten ehhez való táplálékkiegészítőket (szeletek, gélek, italok) fogyasztani. Ezeknek olyan az összetétele, hogy a megemésztésük nem igényel sok energiát, így nem csökkentik a sportteljesítményt. Sőt, a bennük található tápanyagok gyors és könnyű felszívódásának köszönhetően hatékonyan segítenek, hogy kihozd magadból a legtöbbet.

Ilyenkor alapvetően magas szénhidrát tartalmú energia szeleteket, illetve izotóniás italt érdemes fogyasztani, amelyek gyors energiát biztosítanak a futáshoz. Ezeket nyugodtan lehet akár közvetlenül a rajt előtt is enni, nem terhelik a gyomrot és gyorsan emésztődnek, így a teltségérzet nem fog gondot okozni futás közben. Az izotóniás italok plusz előnye, hogy a megfelelő hidratáltságról is gondoskodnak.

A folyadékpótlásra még rövidebb távok közben is ügyelni kell, de ilyenkor megteszi a víz is. Több órás terhelés közben viszont az elhasznált energiát is pótolni kell, hogy ne essen vissza a teljesítmény. Futás közben nem szerencsés szilárd táplálékot fogyasztani, mert egyrészt nehezebb megenni, le kell hozzá lassítani, másrészt az emésztése is lassabb, így kevésbé hatékony.

Helyette izotóniás italgél, vagy az egyre népszerűbb gumicukor lehet a jó megoldás. Ezek a szénhidrátok mellett ásványi sókat is tartalmaznak, így az elektrolit-háztartás egyensúlyát is megőrzik. Normál testsúlyhoz nagyjából óránként egy adag gél fogyasztása javasolt, amit legjobb a frissítőpontok előtt megenni, így utána lehet rá inni 1-2 deci vizet, hogy segítse a felszívódást. Léteznek már eleve hígítottabb gélek is, ezekre nem szükséges külön vizet inni.

A kínálatban található olyan izotóniás ital is, ami tartalmaz némi fehérjét. Ez maratonnál hosszabb távokon lehet különösen hasznos, mert segít megakadályozni az izomszövet leépülését.

Nem árt, ha hosszabb versenyre egy folyékony magnézium ampullával is készülünk, ez gyors segítséget nyújt egy esetleg fellépő izomgörcs esetén. Továbbá léteznek már olyan koffeintartalmú ampullák, amik erős élénkítő hatásukkal segíthetnek túllendülni egy-egy holtponton, ezeket érdemes a táv utolsó harmadára-negyedére tartogatni.

Fontos: bármilyen táplálékkiegészítőt használsz, soha ne versenyen próbáld ki először! Érdemes minél több terméket letesztelni az edzéseken, így a versenyre pontosan tudni fogod, mi és mikor a legjobb neked, és ha valami nem válik be, azt a versenyen el tudod kerülni.

Ilyenkor elsősorban a minél gyorsabb regenerálódást kell elősegíteni, illetve az izzadás során elvesztett ásványi sókat pótolni. Erre leginkább a regeneráló italporokat ajánljuk, amelyeket vízzel vagy tejjel lehet hígítani, de vannak kifejezetten futás utánra ajánlott gélek is. Terhelés után célszerű fogyasztani a különböző protein szeleteket is, ezek könnyen hasznosuló fehérjéket tartalmaznak, így segítik az izmok fejlődését, regenerálódását.

Ha valaki sokat edz, különösen fontos, hogy elegendő vitamint és ásványi anyagot fogyasszon. Ezt nem mindig lehet a normál táplálékkal megoldani, ezért ajánlott valamilyen vitaminkészítmény rendszeres szedése. Nagyon izzadós futóknak – főleg nyári időszakban – érdemes lehet sótablettát is fogyasztani. Emellett minden futónak ajánlott évente-félévente egy 2-3 hónapos porcerősítő kúrát is tartani.

A tippeket összeállítota

Szűcs Csaba

Üzletvezető / vezető tanácsadó

Szűcs Csaba, a Spuri Futóbolthálózat tulajdonosa, a Váci úti üzlet vezetője. A leggyorsabb magyar maratonista, legjobbját 1993-ban Párizsban futotta, ennél azóta sem tudott magyar futó jobbat teljesíteni ezen a távon.
Legjobb maratoni idő: 2:12:10 (1993)

Országszerte nyolc üzlettel várunk!

  5 star review  A kiszolgálás, az ügyfél kezelés páratlan. Hogy a cipő beválik-e, az még idő kérdése, de mindent megtettek azért, hogy úgy legyen. Az üzlet tiszta, rendezett. Ezúton is köszönöm!

  thumb Noémi Kromek
  2021.01.20.

  5 star review  Szakszerű és gyors kiszolgálás, tényleg azt kapod ami jó neked és nem csak a drágább cipőt / ruhát próbálják meg eladni neked. Csak ajánlani tudom.

  thumb Miklós Halász
  2020.08.14.

  5 star review  Kedves és segítőkész személyzet nagy választékkal

  thumb Szijártó Máté László
  2020.09.01.

  5 star review  Jó hely, nagy választék, segítőkész eladók. Sok pénzt is el lehet itt költeni, de ha szeretsz futni és ha megengedheted magadnak, ez a legjobb hely minden beszerzésére.

  thumb Ferenc Likavcsán
  2021.01.02.

A Spuri Futóbolt országszerte már nyolc üzlettel várja a futás szerelmeseit, folyamatosan megújuló termékválasztékkal, magas szakértelemmel és készséges segítségnyújtással!  

hírlevél

Feliratkozom

Spuri Futóbolt