tel: 06 20 525 3904 | e-mail: info@spurifutobolt.hu

Válaszd ki a számodra legmegfelelőbb téli futócipőt!

Ha tél, akkor hideg, latyak, sár, eső. Kinek van így kedve futni indulni?
Aki egész évben fut, annak ezek az időjárási tényezők nem jelentenek akadályt. Ha pedig kezdő futó vagy, akkor sem jelenti azt, hogy tavaszig várnod kell a futással.

Nem, nem fogsz megfázni, ha télen futsz! Ehhez azonban elengedhetetlen a felkészülés.
Az köztudott, hogy a bemelegítés, a fokozatosság, illetve a megfelelő technikai ruházat nagyon fontos. Öltözz rétegesen! Az alapvető téli futóöltözékeket a legtöbben ismerik. aláöltözők, vékony és vastagabb középső rétegek, külső szél-vízálló réteg. Ezek melegen tartanak, elvezetik az izzadtságot, szél- és adott esetben vízállóak.
A kiegészítőket is érdemes ilyenkor az időjárásnak megfelelően lecserélni, téli sapka, kesztyű, zokni, esetleg futósál. Akinek érzékenyebb a torka azoknak ez utóbbi kötelező ruhadarab.
A késői napfelkelte és korai sötétedés miatt soha ne feledkezz meg a láthatóságról: fejlámpa, fényvisszaverők és élénkebb színű felsőruházat.

Téli futócipő

A téli futócipőkről azonban ritkán esik szó, pedig nagyban meg tudja könnyíteni a hideg időben történő testmozgást. A hőmérsékletcsökkenés hatására a végtagokban, különösen a láb- és kézfejekben a véráramlás nem mindig megfelelő, és ennek hatására kellemetlen zsibbadást és a hideg miatti fájdalmat érezhetünk. Ha fázósabb vagy mindenképpen jó választás egy téli futócipő.

Mitől téli?

A kulcs a gyártók által használt, sokszor egyedi fejlesztésű anyagokban rejlik. Az egyik legismertebb a GORE-TEX® – ez egy vízálló, szélálló, lélegző membrán, a sok futócipőgyártó ezt az anyagot használja.

A lényege egy rendkívül vékony, szinte hártyaszerű anyag, ami vízálló, szélálló, de mégis lélegzik, így biztosítva a legnagyobb komfortérzetet.
Egyedülálló, mert négyzetméterenként 9 milliárd pórust tartalmaz, melynek mérete kisebb, mint a vízcseppeké, így azt nem engedi át. Ugyanakkor a belül lecsapódott pára könnyen tud távozni. Nem csak esőben, hóban, de saras terepre is megfelelő választás.

A GORE-TEX® membrán szélálló, így biztosítja a lábak számára az ideális hőmérséklet megtartását mozgás közben is, és akkor is, ha a testmozgás véget ért.

A GORE-TEX® speciális kialakításának köszönhetően nem akadályozza a pára kiáramlását, pórusai 700-szor nagyobbak, mint a vízgőz. Ez teszi lehetővé a pára bőrfelületről történő elvezetését.

Mely kifejezések, rövidítések utalnak rá az egyes márkáknál, hogy téli futócipőről van szó?

  • ASICS – AWL (all winter long), GTX (Gore-tex): vízálló és lélegző. Az ASICS cipői ezenkívül plusz fényvisszaverő elemekkel vannak ellátva a biztonság érdekében.
  • Nike – SHIELD: a felső részen vízlepergető kialakítás, a talpon erős tapadófelület, ami a gumiabroncsok által ihletett tapadást biztosít a csúszós utakon.
  • Adidas – C.RDY (Cold Ready): teljesen szigetelt béléssel, a masszív téli talppal és adipren technológiával a sarok kialakításánál
  • Salomon – GTX: Gore-tex
  • Saucony – GTX: Gore-tex
  • Under Armour – Storm: UA Storm technológiával készült, amely vízlepergető, de emellett jó szellőzést biztosít.

A téli futócipőknek nemcsak a felső része, de a talpa is speciális kialakítású, mélyebben barázdált, jobb tapadást biztosít már esős időben is. Találsz köztük kifejezetten aszfalt cipőt vagy terepcipőt.

FONTOS tanács! Méretválasztáskor a membrán által elfoglalt plusz réteggel kell kalkulálni. Bár ezek kialakítása leheletvékony, de általában téli cipőből nagyobb méretet kell választani, hogy hosszú futáshoz is kényelmes legyen. Érdemes a Spuri Futóboltot felkeresni, ahol nem csak a futómozgásodhoz és lábállásodhoz ideális cipőt, de a megfelelő méretet is szakértő eladók segítenek kiválasztani.

Országszerte kilenc üzlettel várunk!

A Spuri Futóbolt országszerte már nyolc üzlettel várja a futás szerelmeseit, folyamatosan megújuló termékválasztékkal, magas szakértelemmel és készséges segítségnyújtással!  

hírlevél

Feliratkozom

Spuri Futóbolt