tel: 06 20 525 3904 | e-mail: info@spurifutobolt.hu

Minden darab számít: öltözz okosan futáshoz!

Csak egy jó cipő kell, és már mehet is a futás? Alapvetően igen, de igazából mégsem! A jó futócipő mellett sokat számítanak a futáshoz tervezett sportruhák is, hogy még kényelmesebben és élvezetesebben róhasd a kilométereket.

Izzadni muszáj

Minden ember izzad, az izzadás normális (vannak ugyan izzadással kapcsolatos betegségek, de ezekre most nem tér ki a cikk). A szervezet a mozgás közben az izomműködés hatására fokozódó testhőmérséklet-növekedésre reagál verejtékezéssel, célja, hogy a test optimális, 37 Celsius fokos belső hőmérsékletét fenntartsa. Az izzadság a test természetes reakciója a túlmelegedésre, azért termelődik, hogy a bőr felszínéről elpárologva csökkenhessen a testhőmérséklet. Az izzadság vizet, nátrium-kloridot, kálium-kloridot, tejsavat és karbamidot tartalmaz. 1 liter izzadság elpárologtatásával akár 600 kcal hőfelesleget tudunk leadni.

Minden ember más mértékben izzad, az izzadás mértékében fontos szerepe van a környezetnek, a hőmérsékletnek, páratartalomnak, edzettségi állapotnak és az edzés intenzitásának. Fontos tudni, hogy a több verejték nem jelent több elégetett kalóriát.

Intenzívebb edzés esetén magasabb mennyiségű izzadásra kell számítani. Jobb kondi esetén a szervezet hűtése jobban működik, aki edzettebb, hatékonyabban tudja hűteni magát izzadással, mint egy kezdő sportoló.

Egy átlagos futó óránként akár 1 litert is izzadhat – nem mindegy tehát, hogy ezt az 1 liter izzadságot a ruhádban cipeled magaddal plusz súlyként, vagy a ruhád segítségével elpárologtatod a bőrödről!

Válaszd a technikai futóruházatot

A speciálisan futáshoz tervezett futóruhák szépek, divatosak, de ami a legfontosabb, segítenek, hogy komfortosan érezd magad edzés közben. Természetesen futhatsz bármilyen ruhában, ám ha jót akarsz, megnézed, milyen anyagból készült a szett, amit viselsz.

Ha pamutpólóban sportolsz, a mozgás közben keletkező izzadság egyre nagyobb foltban jelenik majd meg rajta, egyre vizesebb, egyre nehezebb lesz, rád tapad, csúszkál és dörzsöl, kényelmetlenné válik.

Ha szeretnéd elkerülni, hogy izzadságtól tocsogó, a bőrödet szétdörzsölő ruházatban kelljen futnod, jobb, ha direkt futáshoz tervezett, technikai anyagból készült ruhákat viselsz. Ezek anyaga olyan szálból készül, ami nejlonmagból és ék alakú poliészterrostokból épül fel, a rostok és a mag közötti kapilláris hatás miatt pedig magas a nedvszívó képességük. A technikai ruházat jól szellőzik, légáteresztő, elvezeti az izzadtságot a test felszínéről, tehát nem marad nedves, így nem tapad a testre, nem dörzsöl, ráadásul lapos varrásai vannak, hogy a hajlatokban se kezdje ki a bőrt. Biztosan láttál már vérző hónaljú, mellbimbójú futókat – ez elég fájdalmas, jobb elkerülni.

Mi kell a futónak?

A kezdő futónak is ajánlott a jó minőségű, kényelmes futócipő, amiben teljesen más élmény a futás, mint egy kitaposott régi sportcipőben. Ugyanígy segíthet az élmény javításában, ha legalább egy kezdő szett technikai futóruházat is bekerül rögtön a futócipő mellé a kosárba: technikai póló, futónadrág, futózokni, a nőknek plusz egy jó sportmelltartó segít, hogy csak a futásra tudj koncentrálni, ne kelljen a kényelmetlen ruhadarabokat igazgatni magadon, ne dörzsöljön ki semmi, miközben futsz. Más érzés ezekben a ruhákban futni, megérik az árukat, évekig tesznek jó szolgálatot – a készletet pedig folyamatosan, évszakoknak megfelelően lehet bővíteni.

A kezdő futó kezdő szettjében tehát legyen egy pár futócipő, futózokni, futónadrág, futópóló, nőknél kiegészítve egy sportmelltartóval. A nyári szettet az ősz közeledtével érdemes bővíteni hosszú ujjú technikai felsővel, háromnegyedes vagy hosszú futónadrággal is.

Hasznos kiegészítők: futózokni, sapka, szemüveg

A standard futóruházat mellett nagyon sok hasznos kiegészítő érhető el a futók számára.

A futózokniról sokan azt gondolják, hogy nincs rá szükség, de aztán az első nagyobb víz- vagy vérhólyag meggyőzi őket arról, hogy igenis érdemes spéci futózoknit viselni. Miért is? A futózoknikat minimális varrással készítik, és azok is puha, lapos varrások, hogy a lehető legkevesebb helyen dörzsöljék a lábat és ne okozzanak hólyagokat, ne nyomják meg a körmöket. Speciális anyagokból, poliészter, elasztán és nejlon szálakból állítják őket elő, hogy jól szellőzzenek, valamint pontosan illeszkedjenek a lábra, ezzel is megakadályozva a csúszkálást és dörzsölődést. A futózoknikat a stratégiai pontokon, azaz a sarokrésznél és a lábujjaknál erősebb, vastagabb, ugyanakkor puhább szövéssel készítik, hogy jobban bírják az igénybevételt és ne lyukadjanak ki néhány használat után. Ezek mellett külön bal és jobb lábra formázzák őket, jelölve, melyik lábra való, ami szintén a jobb illeszkedést, ezzel a vízhólyagok kialakulásának elkerülését segíti.

A futósapkák védik a fejet és a szemet a napsütéstől, csapadéktól, felszívják a fejen, homlokon megjelenő izzadságot is, de a rakoncátlan hajtincsek kordában tartásában is segítenek.

A sportszemüvegek egész évben viselhetők, napsütéses időben értelemszerűen a napsugárzástól védik a szemet, de a portól és esetleges csapadéktól is óvnak. Könnyű, ám strapabíró, a fejre és arcra jól illeszkedő sportszemüveget érdemes választani, aminek lencséje és kerete törhetetlen, mert amellett, hogy védi a szemet a napsütéstől, széltől, esőtől, portól, előfordulhat, hogy külső behatástól, ütéstől, pl. felpattanó kőtől, szembe csapódó ágtól is meg kell védenie viselőjét.

Nem mindegy, milyen ruhákban futsz, már csak a kényelem érzése miatt is érdemes jó minőségű technikai textíliákat és kiegészítőket viselni, hogy futás közben csak a futásra tudj koncentrálni!

Evetovics-Balla Hajnalka,
futóedző, https://www.futnimentem.hu/ blog szerzője

 

 

Országszerte kilenc üzlettel várunk!

A Spuri Futóbolt országszerte már nyolc üzlettel várja a futás szerelmeseit, folyamatosan megújuló termékválasztékkal, magas szakértelemmel és készséges segítségnyújtással!  

hírlevél

Feliratkozom

Spuri Futóbolt