tel: 06 20 525 3904 | e-mail: info@spurifutobolt.hu

Maradjunk motiváltak sötétben is!

Tél van, a nappalok rövidek, a hőmérséklet alacsony, a hangulatunk is ennek megfelelően változékony, pont mint az időjárás. Sötétben kelünk, kora délután már sötét van, amikor pedig épp érne minket a napfény, legtöbben a munkahelyünkön gyűrjük a feladatainkat. A komor, hideg, sötét időszak a futásainkra is hatással van – de ne engedjük, hogy lenyomjon minket!

A téli időszak általában az alapozásé, amikor a tavaszi-nyári versenyszezon céljainak megfelelően elkezdünk készülni, kilométereket gyűjteni, alapállóképességet erősíteni, fizikailag és mentálisan is koncentrálunk a fejlődésre. Nem mindig könnyű motiváltnak és elszántnak maradni ebben az időszakban, hiszen a hideg és a sötét még a legelszántabb futókat is képes néha megingatni. Van azonban néhány dolog, amit megtehetünk, hogy könnyebb dolgunk legyen.

Értsük meg a szezonális affektív zavart

A szezonális affektív zavar a szervezet természetes válasza az évszakok változására. Az, hogy kevesebb természetes napfényhez jutunk, felborítja a cirkadián ritmust, emellett a szerotonin és a melatonin szintjének csökkenését okozza, ami rosszkedvűvé és energiahiányossá tesz minket. Ilyenkor lehangoltak, nyűgösek, kedvetlenek vagyunk, szorongunk, depressziós tüneteket tapasztalhatunk, ezek azonban tavasszal megszűnnek. Vitaminok, ásványi anyagok, például C- és D-vitamin rendszeres bevitelével, és a mozgás segítségével lehet tenni, hogy ne temessen maga alá minket a komor hangulat.

Használjuk ki a napfényes órákat

A szezonális affektív zavar egyik hatékony gyógymódja a fényterápia, ami nagyon hatékony, és az északi országokban élő sportolók gyakran használják a szerotonin- és melatoninszint szabályozásának elősegítésére. A természetes fény mellett a mesterséges fény is segíthet a melatonin kiválasztásának optimalizálásában, ehhez leginkább a fehér fényű fényforrások használatát javasolják, de akár a sólámpa is segítségünkre lehet.

Futóként, ha tehetjük, kombináljuk a fényt és a mozgást: a futásokat próbáljuk a napfelkelte idejére, esetleg a déli órákra időzíteni, ezzel maximalizálni tudjuk a fénynek kitettséget.

Biztonságosan a sötétben is

Nem mindenki tudja megoldani, hogy télen világosban jusson el futni. Számukra a legfontosabb, hogy biztonságosan tudjanak sportolni a sötétben. Ehhez javasolt télre beszerezni láthatósági mellényt, fejlámpát, esetleg testlámpát, valamint fényvisszaverő szalagokat. Ami a ruházatot illeti, érdemes olyat választani, ami nem sötét színű, és van rajta fényvisszaverő csík, minta – most vegyük fel a rikító, vidám színű cuccainkat, amik segítenek láthatóvá válni! Látni és láthatónak lenni azt jelenti, hogy biztonságosan tudunk futni.

Ne fussunk egyedül: segít egy társ vagy csapat

A napfénnyel együtt sokaknál elfogy a motiváció is. Egy hideg, sötét estét elindulni életünk nagy kihívása lehet, főleg egyedül. Ám ha van egy futótárs, akivel együtt gyűrhetjük le a ránk váró kilométereket, esetleg szerveződik egy közösségi futás, ahol egymást húzhatják a résztvevő futók, máris sokkal könnyebben vesszük fel a futócipőt, és könnyebben dacolunk majd az elemekkel is.

Változtassunk a rutinon

A rutin néha unalmassá válik amellett, hogy kiszámíthatóságot ad számunkra. Főleg akkor, amikor amúgy is nehezen vesszük rá magunkat a futásra, segíthet, ha valami újdonságot csempészünk a futásba. Jó ötlet néha új útvonalon futni. Ez segíthet abban, hogy futás közben elkötelezettebbnek érezzük magunkat, és jobban figyeljünk a környezetünkre is. Lehet, hogy találunk olyan helyet útközben, amit szívesen megmutatnánk valakinek, ahová szívesen elmennénk később a családdal is, vagy olyat, ami a mi saját „örömhelyünk” lehet. Az új ösvények és útvonalak jelenthetik azt a kis változást, amire szükségünk van ahhoz, hogy új motivációt találjunk a téli futásokban. Természetesen az ilyen felfedezős alkalmakkor is fontos a biztonság.

Hívjuk segítségül a futópadot

Ha szakad a jégeső, csúsznak az utak, nem biztos, hogy érdemes kint megharcolni az elemekkel. A futópadon futás is egy lehetőség, bár sokan egyáltalán nem szeretik. Ám ha eltereljük a futópad monotonitásáról a figyelmet, hasznos edzést végezhetünk rajta. Ha le vagyunk maradva a sorozatnézéssel, van olyan podcast, amit már régóta meg akartunk hallgatni, a futópadon töltött idő során ezeket a kulturális kényeztetéseket is bevethetjük, így két legyet ütünk egy csapásra, és még az időjárás viszontagságait is kikerültük.

A télen és sötétben való edzések beiktatása és elvégzése nagyrészt a futó gondolkodásmódján és hozzáállásán múlik. Aki retteg az ilyen edzésektől, viszont szeretne futni, annak érdemes átgondolnia, hogyan tudja átkapcsolni az agyát, vagy hogyan tudja megoldani az edzéseit. Szánjunk arra egy kis időt, hogy előre megpróbáljuk megtervezni a heti edzéseinket, mikor, hol, hogyan szeretnénk futni – főleg akkor, ha tavasszal céljaink vannak és versenyeken indulnánk. A téli edzéseken begyűjtött kilométerek, bár nem könnyű őket összeszedni, tavasszal biztosan megtérülnek!

 

Országszerte nyolc üzlettel várunk!

  5 star review  Az elsőre választott cipőről itthon derült ki, hogy mégsem lesz jó… Szó nélkül cserélték egy másikra, ami már tökéletesnek bizonyult.

  thumb Szilvia Sós
  2020.11.22.

  5 star review  Rendkívül előzékenyek és udvariasak.csak ajànlani tudom!

  thumb György Császár
  2020.06.03.

  5 star review  Kiemelkedően foglalkoznak minden vásárlóval. Videóra veszik, kielemzik a futását, vizsgálják közben nem dől befele, kifele a bokája, lába, egyenesben marad-e a csípője. A cipőket ők hozzák oda, mindegyikben futtatják az ügyfeleket, közben figyelik, melyik mennyire tartja lábat, ha az kell. Adnak további telefonszámot, ha betétre van szükséged. Hoka cipőt vásároltam, utánanéztem, máshol is ennyibe kerül, sőt még drágább is sok helyen.

  thumb Bibliaszol Vasiisi
  2019.10.23.

  5 star review  Nagy választék, szakértő eladók, a választásban sokat segítő ingyenes számítógépes lábvizsgálat.

  thumb Krisztián Tamás
  2017.04.03.

A Spuri Futóbolt országszerte már nyolc üzlettel várja a futás szerelmeseit, folyamatosan megújuló termékválasztékkal, magas szakértelemmel és készséges segítségnyújtással!  

hírlevél

Feliratkozom

Spuri Futóbolt