tel: 06 20 525 3904 | e-mail: info@spurifutobolt.hu

Nyomás utána!

A futók egyik kedvenc kiegészítője a kompressziós szár vagy zokni, nagyon sokan viselik szívesen edzéseken és versenyeken, mert abban bíznak, hogy ez a ruhadarab segíti a teljesítményüket futás közben.

Hogyan működnek a kompressziós felszerelések?

Kompressziós ruhadarabok régóta léteznek, de sokáig csak egészségügyi okokból, visszérprobléma vagy trombózis miatt viselték őket. A kompressziós ruha működési elve, hogy szövése és anyaga segítségével szorosan a testre simul, ezzel pedig mechanikai nyomást gyakorol a testfelületre, a puha szövetekre, az erekre, és folyamatosan nyomás, azaz kompresszió alatt tartja ezeket. Ezzel fokozódik a vérellátás a kompresszió alatt tartott testterületen, megélénkül a vérkeringés, könnyebbé válik a visszerek munkája a gravitáció ellenében. A kompressziós ruhák általában 15-20 Hgmm nyomást fejtenek ki, így segítenek egyensúlyt képezni a vénák falára irányuló külső és belső nyomás között.

Az utóbbi időben a kompressziós ruhadarabok, elsősorban a kompressziós szár és zokni elterjedt a sportolók körében is, egyre több hobbifutó szekrényében megtalálhatók, sokakon láthatjuk edzésen és versenyeken is. Miért viselik a futók? Leggyakrabban azért, mert a sport közbeni „összenyomástól” az edzés okozta kellemetlenségek enyhítését, valamint a pillanatnyi és a későbbi teljesítmény javulását várják.

Segít vagy sem?

A kompressziós ruhák viselésének lehetséges előnyei fizikai, fiziológiai vagy pszichológiai hatásokon keresztül jelentkezhetnek, ám a mögöttes mechanizmusok nem teljesen tisztázottak. Rengeteg kutatás során vizsgálták már a kompressziós ruhadarabok hatásait a sportteljesítményre (vizsgáltak maratonistákat, de labdarúgókat és kézilabdázókat is), ám ezek eredményei nem egyértelműek.

Nézzünk néhány kutatást, amelyek a kompressziós ruházat sportolókra gyakorolt hatását vizsgálták.  

Több kutatás eredményeiben jelentek meg a pozitív fizikai és élettani hatások, például a véráramlás fokozódása, az oxigénfelhasználás megváltozása, az izomrázkódás gyengülése, az ízületi tudatosság javulása, ám számos kutatás eredményében szerepel, hogy a kompressziós ruhák az adott vizsgálatban nem javították egyértelműen a sportteljesítményt.

  • Jelent meg kutatás arról, hogy a kompressziós felszerelés segít az edzés utáni regenerációban, például az edzés utáni izomfájdalmak értékelése általában kedvezőbb ezekben az esetekben, valamint a végtagok edzés utáni duzzanatának csökkentésében és a sejtközi fehérjék és anyagcsere-termékek, salakanyagok kiürülése tekintetében is.

  • Egy kutatás szerint egy maratoni futás után 48 órán keresztül viselt kompressziós zokni javítja a funkcionális helyreállást, vagyis segít a felépülésben.
  • Egy vizsgálat azt hozta ki eredményként, hogy a maratoni futás során viselt kompressziós zokni nem enyhíti egyértelműen az objektíven mért izomkárosodást közvetlenül a maratont követően és 24 órával utána.
  • Egy következő kutatásból az derült ki, hogy a kompressziós ruhák nem gyakoroltak statisztikailag jelentős hatást a futási teljesítményre maratonon, félmaratonon, 15, 10, 5 kilométeren és 400 méteres sprintben sem.

Látható, hogy az eredmények változatosak, így nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a kompressziós ruházat pontosan milyen hatással van a futóra, a teljesítményére, valamint a regenerációjára. Az viszont megállapítható, hogy a viselésnek negatív hatása nincs, a kutatások pozitív vagy semleges hatásokról számoltak be.

Hogyan és mikor viseljük?

Ha van kompressziós szárunk, akkor a következőképpen tudjuk jól használni, akár több helyzetben is.

Futás előtt

Egy hosszabb terhelés, edzés, verseny előtt viselve segíthet megelőzni a lábak duzzadását, megőrizni azok frissességét a vérkeringés fokozásával.

Futás közben

Hosszú, nehéz, szintes edzéseken, maratonon, ultrán, triatlonon a kompressziós szár segíthet a vérkeringés fokozásában, az izmokra gyakorolt nyomásnak köszönhetően késleltetheti azok fáradását, csökkentheti az izomrezgést, így segíthet a mikrosérülések és az izomláz kialakulásának késleltetésében.

Futás után

Hosszú, kemény futások, versenyek után felvéve a kompressziós szár segíthet a vérkeringés fokozásában, ezzel regenerálódásra és gyógyulásra ösztönzi a szöveteket, segíthet az anyagcsere gyorsításában, így a salakanyagok hamarabb kiürülnek, az izmok oxigénellátottsága pedig fokozódik.

A hétköznapokban

A kompressziós szárat hosszú utazás során (autón, repülőn) is lehet viselni, ezzel megakadályozható az erekben a vér pangása. Ezen kívül hosszú séták során, városnézéskor is hasznos lehet a viselése, hogy a lábak fáradása késleltethető legyen.  

Érdemes egyénileg eldönteni, hogy szeretnénk-e viselni, hasznosnak, kényelmesnek találjuk-e, számunkra mit ad a kompressziós szár, érezzük-e hatását, jobbnak érezzük-e tőle a teljesítményünket, gyorsabbnak a regenerációnkat, milyen érzések vannak az izmainkban egy keményebb edzés után akkor, ha viseltünk kompressziós szárat, és milyen érzések, ha nem.

Az biztos, hogy az edzésmunkát nekünk kell elvégezni, a teljesítményt nekünk kell leadni a versenyek során, de ebben egyéni tapasztalataink és döntésünk alapján akár segítségünkre is lehet egy kompressziós szár vagy zokni – érdemes egy próbát tenni vele.

Források és kutatások: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Evetovics-Balla Hajnalka,
futóedző, https://www.futnimentem.hu/ blog szerzője

 

Országszerte kilenc üzlettel várunk!

A Spuri Futóbolt országszerte már nyolc üzlettel várja a futás szerelmeseit, folyamatosan megújuló termékválasztékkal, magas szakértelemmel és készséges segítségnyújtással!  

hírlevél

Feliratkozom

Spuri Futóbolt