tel: 06 20 525 3904 | e-mail: info@spurifutobolt.hu

11.26. – Téli futás a szabadban

Lassan közelednek, sőt egyes helyeken már be is köszöntöttek a fagyos reggelek, esték. A legtöbbünknek ezekben a napszakokban van ideje a napi edzésre. Hiába süt „melegen” a nap 10-14 óra között, a futóterepeken nem ilyenkor a legnagyobb a forgalom. Nincsenek óriási titkok a mínuszokban való futással kapcsolatban, de van néhány tudnivaló, amit érdemes megfogadni. 

Szabad-e téli hidegben a szabadban futni?
A rövid válasz: természetesen szabad.
A hosszabb válasz: Aki egész évben fut, szoktatja a szervezetét az időjárás változásaihoz. Ahogy a forró nyár után jönnek a kellemes, a hűvös, a hideg, majd a fagyos időszakok, a testünk folyamatosan alkalmazkodik az egyre hűlő időjáráshoz. Ennek köszönhetően a november közepén-végén beköszöntő hideg nem okoz különösebb megterhelést a szervezetnek.
Ha a tél beálltával, netán újévi fogadalomként az év leghidegebb szakában kezdenél futni, akkor sem kell kétségbeesned, erre is van megoldás. A szervezeted alapjáraton is hozzászokik a téli időjáráshoz. Egy kezdő, rövid edzés megfelelően felöltözve nem fog megbetegíteni. Ajánlott ilyenkor a szokásosnál kicsit melegebben öltözni, maszkot vagy sálat tenni az arcod elé és a futás végén azonnal meleg helyre menni, szárazba öltözni.

Megfázhatsz-e a hideg levegő belégzésétől?
A rövid válasz: nem
A hosszabb válasz: Ha futás közben megfelelő a légzéstechnikád, akkor nem hogy nem fázol meg, de nem is lélegzel be hideg levegőt, hiszen az orron beszívott levegő már melegebben jut a tüdőbe. Ha a melegítés hatásfokán javítani szeretnél, tehetsz egy maszkot, vékony sálat az orrod elé, így még kisebb esélye van, hogy a fagyos levegővel közvetlen kontaktusba kerülj.
Ha a megszokottnál lassabban futsz nagy hidegben, nem kell annyira „harapnod” a levegőt, a nyugodt, lassú légzés közben jobb a szervezeted melegítési hatásfoka az orrlyukak és a tüdő között.

Szükség van-e speciális felszerelésre a téli futáshoz?

A rövid válasz: nincs
A hosszabb válasz: Mint minden más ruházatnál, a futófelszerelések között is vannak nyári-őszi-téli modellek, de ezt nem neveznénk „speciális” felszerelésnek. Ahogy télen vastagabb kabátot, nadrágot hordasz, ugyanúgy igaz ez a futóruházatra is. Mindenképpen javasoljuk téli ruházat beszerzését.
Amit még mindenképpen megemlítenénk, nem elsősorban a magadra vett ruhák vastagsága, hanem a megfelelően kiválasztott rétegek száma teheti komfortossá a téli edzéseket. Emellett a megfelelő láthatóság szintén nagyon fontos, ha sötétben futsz. Ehhez válassz fényvisszaverő ruházatokat és cipőket. Gyere el a Spuri Futóboltokba, vagy válaszd ki webáruházunkban a Neked legmegfelelőbb futóruházatokat.

Van olyan, amire sokan nem gondolnak a télre való felkészüléskor? 
A rövid válasz: természetesen
A hosszabb válasz: Ebben a részben a végtelenségig sorolhatnánk az apró részleteket, hogy miben különbözik egy kellemes nyár eleji, reggeli edzés egy zimankós, téli futástól, de csak a legfontosabbakra szorítkozunk.
Bemelegítés, nyújtás: Hidegben sokkal jobban oda kell figyelni az edzés előtti bemelegítésre, valamint a végén a nyújtásra, a nem „üzemi” hőmérsékleten működtetett izmok sokkal sérülékenyebbek. A bemelegítő krémek használata hasznos segítség lehet.
Edzés végi tennivalók: Nagyon fontos, hogy a futás befejezése után minél hamarabb menj meleg helyre, vegyél száraz ruhát, és zuhanyozz le meleg vízben. A megfázások nagy része annak köszönhető, hogy az edzés végeztével a szervezet hőtermelése gyorsan visszaáll a normálisra, nem tudja már melegen tartani az átizzadt futócuccot. Futás után ne maradj kint beszélgetni, nyújtani.
Talajviszonyok: Apró részletnek tűnik, de télen még inkább a lábunk elé kell figyelni, a lefagyott, jeges, havas szakaszokon már egy nyári tempóban bevett kanyar is hatalmas eséshez és sérüléshez vezethet. Még fagy sem kell a csúszós úthoz, elég csak a lehullott, nedves falevelekre, vizes útburkolatra gondolni. Természetes talajon futva ezek a rejtett csapdák hatványozottan előfordulnak, a téli terepfutás ebből a szempontból különös odafigyelést igényel.

A Spuri Futóbolt webáruházában és üzleteiben már megtalálod téli termékeinket. Élvezetes, jó futást kívánunk!

Országszerte kilenc üzlettel várunk!

A Spuri Futóbolt országszerte már nyolc üzlettel várja a futás szerelmeseit, folyamatosan megújuló termékválasztékkal, magas szakértelemmel és készséges segítségnyújtással!  

hírlevél

Feliratkozom

Spuri Futóbolt