tel: 06 20 525 3904 | e-mail: info@spurifutobolt.hu

A frissítésről röviden

Ha a frissítésről beszélünk, érdemes tudni néhány alapinformációt az emberi szervezet vízháztartásáról. Egy felnőtt ember testtömegének 50%-60%-át víz és a benne lévő elektrolitok alkotják. Férfiak esetében 60% körül, nők esetében 50% körül van az ideális érték. Ezt a nap során elfogyasztott folyadék és ételbevitellel és leadással tartjuk egyensúlyban.

Sportolás, futás közben nyilvánvalóan több folyadékot adunk le, verejtékezés vagy párologtatás formájában. Intenzív és hosszan tartó testmozgás során nem csak a test vízkészlete, hanem elektrolitkészlete is megcsappanhat, melyet a szervezet jelez számunkra.
A folyadékveszteség összességében függ az időjárástól, az edzettségtől és a tempótól.

Alább néhány tippet olvashatsz, hogy mire érdemes figyelni.

A legfontosabb, hogy szándékosan nem írunk konkrét mennyiségeket, mert ez egyéni szükséglet függvénye, mind az ideális folyadék, ásványi anyag és energiamennyiség szempontjából. Figyeld a tested jelzéseit, esetleg kérdezz meg rutinos futókat a szokásaikról és alakítsd ki a számodra legjobb módszert.

 • igyál már a futás előtt is, akár még közvetlenül indulás előtt is lecsúszhat egy pohár víz. Ügyelj a mennyiségre, mert a gyomorban lötyögő víz nagyon kellemetlen tud lenni.
 • mindig tájékozódj előre a várható időjárásról. Ha különösen meleg idő várható, térképezd fel a futóútvonalon található frissítési lehetőségeket. Egy hasznos link a közkutakról: https://www.kozkutak.hu/, erdőben rendelkezés állnak a források, településeken italvásárlási lehetőségek.
 • ha nem áll rendelkezésre frissítési lehetőség, gondoskodj róla magadnak: nálunk mindent megtalálsz
  • kézikulacs (kézben fogva vagy kézre rögzíthető tartóban)
  • soft kulacs (kézben, tartóban vagy zsebben)
  • övtáska kulaccsal
  • futómellény vagy futóhátizsák
 • fontos a frissítésre használt folyadék tartalma is. Rövidebb futásoknál elég a víz, hosszabb távoknál már szükség lehet a kiizzadt ásványi anyagok pótlására is. Erre legegyszerűbb megoldás a sportolóknak készült isotóniás sport ital, sótabletták vagy ásványi anyagokat is tartalmazó szeletek, gélek. Érdemes kísérletezni mind a termékek fajtája, mind az ízesítések tekintetében.
 • a frissítés mellett fontos a megfelelő ruházat is a napra való érzékenységtől függően
  • arcot és tarkót árnyékoló sapka
  • jól szellőző ruházat
  • érzékeny bőr esetén vékony, fényvisszaverő (fehér) hosszú ujjú, UV szűrős felső
  • lehető legkevesebb fekete ruhadarab
  • megfelelő napsugárzás elleni védelem, fényvédő krém használata
 • Nagy melegben a kora reggeli vagy az esti órákat válaszd inkább futásra, főleg ha kezdő vagy.

A legfontosabb, hogy melegben is élvezzük a futást, figyeljünk a testünk jelzéseire és készítsük fel jól szervezetünket is.

Országszerte nyolc üzlettel várunk!

  5 star review  Kiemelkedően foglalkoznak minden vásárlóval. Videóra veszik, kielemzik a futását, vizsgálják közben nem dől befele, kifele a bokája, lába, egyenesben marad-e a csípője. A cipőket ők hozzák oda, mindegyikben futtatják az ügyfeleket, közben figyelik, melyik mennyire tartja lábat, ha az kell. Adnak további telefonszámot, ha betétre van szükséged. Hoka cipőt vásároltam, utánanéztem, máshol is ennyibe kerül, sőt még drágább is sok helyen.

  thumb Bibliaszol Vasiisi
  10/23/2019

  5 star review  Szakszerű és gyors kiszolgálás, tényleg azt kapod ami jó neked és nem csak a drágább cipőt / ruhát próbálják meg eladni neked. Csak ajánlani tudom.

  thumb Miklós Halász
  8/14/2020

  5 star review  Kedves és segítőkész személyzet nagy választékkal

  thumb Szijártó Máté László
  9/01/2020

  5 star review  Az értékesítés egyik legmagasabb szintjét tapasztalhatják meg az ide látogatók. A vásárlók igényüktől függően egyfajta szaktanácsadásban részesülnek, melynek központjában egészségük megőrzése és teljesítményük növelése áll, az ajánlott termékek csupán ezek eszközei. Az eladók széleskörű tapasztalattal rendelkeznek mind a forgalmazott termékek mind a sport terén, és időt nem sajnálva számos terméket felpróbáltatnak az érdeklődőkkel, majd mindegyik megfelelőségéről maguk is meggyőződnek mielőtt ajánlják.

  thumb Némedi Miklós
  10/02/2020

A Spuri Futóbolt országszerte már nyolc üzlettel várja a futás szerelmeseit, folyamatosan megújuló termékválasztékkal, magas szakértelemmel és készséges segítségnyújtással!  

hírlevél

Feliratkozom

Spuri Futóbolt