tel: 06 20 525 3904 | e-mail: info@spurifutobolt.hu

11.05. – Tedd biztonságosabbá a futásod!

Tedd biztonságosabbá a futásod!

Az elmúlt években több olyan, futók elleni támadás is történt, mely rávilágított arra, bárkivel, bármikor megtörténhet a baj. Ezek elkerüléséhez nagyon fontos a megelőzés. A legbiztonságosabb természetesen az, ha nappal, futótárssal futunk.

Ha viszont erre valamiért nincs lehetőségünk, a következő néhány tanács alkalmazásával nyugodtabb szívvel futhatunk egyedül is.

  • Tudjon róla valaki, hogy futni mentünk.

    Az első, és legfontosabb: mindig tudjon róla valaki (család,barát,ismerős), hogy futni mentünk. Ezen kívül azt is mondjuk el neki, merre fogunk futni, és körülbelül mennyi idő múlva érkezünk haza. Ha ugyanis késnénk, a közölt útvonalon utánunk tud jönni, és ez akár az életünket is megmentheti.

  • Mindig legyen nálunk a telefonunk.

    Beállíthatunk gyorshívót segélyhívószámoknak, és amennyiben veszélyt észlelünk, máris hívhatjuk őket. De akár segélyhívó applikációt is használhatunk. Ilyen például a „Kezedben a biztonságod” ingyenes, magyar fejlesztésű alkalmazás. Ennek segítségével egy esetleges támadás, vészhelyzet esetén a fülhallgató telefonból való kirántásával (vagy a bluetooth-on kapcsolódó külső gomb megnyomásával) a telefon azonnal riasztást küld azoknak, akik az alkalmazás értesítési listájában szerepelnek. Ezen kívül térképen is megmutatja a tartózkodási helyünket.

  • Sötétben futás kivilágított, nem elhagyatott útvonalon, megfelelően látható ruházatban

    Ha sötétben futunk, akkor válasszunk kivilágított útvonalat tegyük. Ha valamiért kevesebb a fényforrás, a fejlámpa használata is hasznos lehet. Válasszunk olyan útirányt, ami nem elhagyatott, részesítsük előnyben a kiépített futóköröket. Mindemellett folyamatosan figyeljük környezetünket, különös tekintettel az útszéli bokros területekre. Olykor-olykor hátra is nézhetünk, hogy meggyőződjünk róla, nem követ minket senki. Emellett fordítsunk figyelmet öltözködésünkre olyan szempontból is, hogy az autók számára láthatóak legyünk. Ebben segítségünkre lehetnek a különböző fényvisszaverő futóruházatok és kiegészítők.

  • Futás hangos zene illetve kapucni nélkül

    Lehetőleg ne fussunk úgy, hogy a csuklya/kapucni a fejünkön van. Ez ugyanis csökkenti a periférikus látásunkat és negatívan befolyásolja a térérzékelésünket is, így nem tudunk kellő figyelmet fordítani a környezetünkre. Ha fázunk, viseljünk inkább az erre a célra kialakított sálat és sapkát. Ugyanígy zenét se hallgassunk hangosan, mert könnyen balesetet szenvedhetünk, így ugyanis nem halljuk meg a közlekedő járműveket, de azt sem, ha valaki követ minket, ami jelentősen rontja esélyeinket a menekülés vagy a védekezés szempontjából.

  • Önvédelmi eszközök

    A védekezésre hatékony megoldás lehet egy legálisan vásárolt (20gr töltőtömeget nem meghaladó) gázspray, melyet nem látható helyen vihetünk magunkkal futásaink alkalmával. Emellett a célra tökéletesen megfelelhet egy kisebb méretű hajlakk vagy dezodor is. Ezek is elvakíthatják a támadót, ha a szemébe fújjuk őket, ezt az időt kihasználva pedig el tudunk menekülni és segítséget is tudunk kérni. Hasznos lehet egy önvédelmi tréning is, melynek elvégzése után felkészültebbek lehetünk különböző vészhelyzetekre.

Országszerte kilenc üzlettel várunk!

A Spuri Futóbolt országszerte már nyolc üzlettel várja a futás szerelmeseit, folyamatosan megújuló termékválasztékkal, magas szakértelemmel és készséges segítségnyújtással!  

hírlevél

Feliratkozom

Spuri Futóbolt