tel: 06 20 525 3904 | e-mail: info@spurifutobolt.hu

05.14. – Miért annyira nagyszerű futni és mik az előnyei?

Egy biztos, hogy imádsz futni és szerencsére rengetegen csinálják ezt rendszeresen is.

A következő néhány hétben olyan izgalmas, új és hasznos témákkal készülünk neked, amikből még többet tudhatsz meg a futásról, a helyes futó technikákról, kiegészítő edzésekről, motivációról, belső egyensúlyról, táplálkozásról és nagyjából mindenről, ami a futáshoz kapcsolható. Tarts velünk Te is és tudj meg még többet a FUTÁSRÓL és egyben ÖNMAGADRÓL is!

Kezdőként biztos sokat gondolkozol/gondolkoztál azon, hogy miért is annyira jó a futás, miért választják ilyen sokan?

A futás talán az egyik legszabadabb mozgásforma, ráadásul bármikor, bárhol végezhető és csak egy pár jó minőségű futócipőre van szükségünk. Futhatsz hegyre fel, hegyről le, erdőn keresztül, mezőn át, eshet az eső és fújhat a szél, futni akkor is mindig tudsz majd! Sok egyéb sporthoz hasonlóan ez sem köthető életkorhoz, sem edzettségi állapothoz. Bármikor elkezdheted, még akkor is, ha előtte sosem futottál rendszeresen!

Nagyon könnyű a futás rabjává válni! Tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy a rendszeres futás a testi-szellemi egészség és egyensúly meghatározó eleme. Egy kiadós futás közben a testünk egy erőteljes hatású kémiai anyagot termel, az endorfin hormont, amelytől rendkívül boldognak és elégedettnek érzi magát mindenki! A megnövekedett endorfinszint, illetve az a tény, hogy ismét sikerült legyőznünk saját magunkat, további motivációt ad a folytatáshoz, ami aztán hamarosan az életünk szerves részévé fog válni.

A futás az egyik legjobb állóképességet növelő mozgásfajta. Aerob mozgás – ismertebb nevén kardió – révén a dolgozó izmoknak folyamatosan friss oxigénellátásra van szükségük. Ezt a szív, az egyre gyorsabb és erősebb pumpálással valósítja meg, ami ehhez alkalmazkodik, azaz megerősödik, és így a nyugalmi állapotban lévő pulzusszám is csökken. Azzal, hogy a szívnek nem kell akkora mértékben dolgoznia, felére csökkenti a szívroham esélyét, azokkal szemben, akik nem folytatnak aerob jellegű mozgást. Már napi 15-20 perc, kellemes tempójú kocogás is bizonyítottan csökkenti a halálos szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. A futással járó állóképesség növekedés nem csak a sport területén előnyös, de a mindennapi életünket is jócskán megkönnyíti.

Bár a futás egy egyéni, „magányos” sportágnak számít, mégis egyre népszerűbb különböző futóközösségekhez tartozni és közösen végezni a napi edzéseket. Remekül összehozza az embereket és sokszor motiválóbb és inspirálóbb csapatban edzeni és készülni a versenyekre, mint egyedül. Persze az egyedül futásnak is meg van a szépsége, hiszen olyankor teljesen magunk lehetünk a gondolatainkkal és terveinkkel. A legtöbben ilyenkor jövünk rá egy-egy probléma megoldására és sokszor segít feldolgozni rossz élményeket, amik futás nélkül sokkal nehezebben mennének.

Összefoglalva sokkal sportosabb, egészségesebb és vidámabb leszel, ha futsz! A futásnak köszönhetően nő az önbizalmad és kitartóbb lehetsz az élet más területein is. Bárhol, bármikor végezheted minimális anyagi ráfordítás mellett! Kezdd el még ma és legyél Te is FUTÓ!

A folytatásban kicsit részleteiben vizsgáljuk majd a futást és ami elengedhetetlen: a helyes bemelegítést, annak jelentőségét és technikáit!

Országszerte kilenc üzlettel várunk!

A Spuri Futóbolt országszerte már nyolc üzlettel várja a futás szerelmeseit, folyamatosan megújuló termékválasztékkal, magas szakértelemmel és készséges segítségnyújtással!  

hírlevél

Feliratkozom

Spuri Futóbolt